Oktoberfest

Oktoberfest är en väldigt känd, årlig ölfestival som tar plats i slutet på septemper och i början av oktober. Festivalen tar plats i München och räknas faktist som världens största folkfest. Det är dock många som vill fira denna festival utan att behöva åka till Tyskland, så det har på många håll blivit tradition att hålla mer lokala Oktoberfester

Är man intresserad att göra sin egen minioktoberfest har vissa specialbutiker redan börjat sälja kläder och dekorationer i detta tema. Om inte annat är det en perfekt anledning att bara möta upp med familj och goda vänner och prova lite nya ölsorter!

I den urprungliga Oktoberfest har man festligheter i hela sexton dagar, men har ibland pågått längre. Festivalen är stöpt i historik, kultur och, så klart, öl. En tradition många fortfarande upprätthåller är att kvinnor har på sig dirndl medan männen bär lederhosen, två traditionellt sydtyska och österrikiska dräkter. Här kan man se typiska exempel på dessa.

Den första Oktoberfest hölls redan 1810 och har varit en årlig tradition ända sedan dess (med firandet har uteblivit av en eller annan anledning sammanlagt 24 gånger).  Detta var för att fira att Kronprins Ludwig (senare Kung Ludwig I) gifte sig med Therese av Sachsen-Hildburghausen den 12:e oktober 1810.  Festivalen hölls på ett område kallad Theresienwiese (Theresas äng), och platsen har behållit det namnet ända sedan dess, även om lokalbefolkningen ofta bara kallar den för "Wiesn". 

Under 1950-talet började man en ny tradition, som fortsätter än idag. Denna tradition är att när festivalen invigs gör man det genom tolv gevär som avfyras och borgmästaren i München tappar den första ölkaggen med "O'zapft is!" ("Den är tappad" på Österrikisk-Bayersk dialekt). Borgmästaren ger därefter den första liter ölen till Bayerns nuvarande ministerpresident. 

För den som är intresserad av att besöka festivalen i sitt hemland kan man läsa mer om den på den officiella hemsidan.