Högtidsfesten

Vilket passar bättre än att ställa till med fest när det är någon högtid i antågande eller andra traditionsrika dagar. Man har ett givet tema om man så önskar, där både klädsel och utformningen av lekar kan bli en enkel match.

Midsommar, surströmmingspremiären, allhelgona, Lucia, jul, nyår, valborg, alla hjärtans dag, påsk och Sveriges nationaldag är exempel på dagar och helger där en fest är passande. Slå upp kalendern och se över när du har vill anordna en fest, gör en notering och skicka sedan ut inbjudningar när datumet närmar sig.

Tänk på att det kan vara bra att ha god framförhållning vid de större högtiderna. Att skicka ut inbjudan allt för tidigt, gör att det blir bortglömt, allt för sent och alla kan vara uppbokade redan. Ett tips är att skicka ut en preliminär inbjudan i god tid och begär svar så snart som möjligt. Skicka sedan ut en påminnelse i närmare anslutning, med ytterligare en förfrågan för att säkerställa vilka gäster som kommer.

En tema fest kan vara roligt att anordna, men hur man ska klä sig för att följa surströmmingstemat kan vara något lurigt, så här rekommenderas att välja tema som inte har med surströmmingen att göra. Jäsningskar, fiskrens och skyddskläder kan bli ett ganska tråkigt tema annars.

Självklart så är ett tema på festen att föredra då det blir så mycket enklare för alla deltagare att välja utstyrsel till festen. Om man inte har ett tema på festen så sätt ut på inbjudan vilken klädkod som gäller. Det är aldrig roligt om alla kommer i maskeradutstyrsel och man själv kommer i smoking eller balklänning.

Samtidigt så är det ju personerna som kommer på festen som gör den till den till det den blir, oavsett vilken klädsel man har. Gör inte så stor sak om någon missuppfattat klädkoden utan kör på som inget hänt om någon skulle komma i något annat på en smokingmiddag.