Årets Melodifestival 2016

2016 års melodifestival var den 56:e tävlingen och uttagningen till Eurovision song Contest och var i år det 15:e året som tävlingen turnerade runt om i Sverige i fyra olika deltävlingar och ett  så kallat andra chansen innan finalen den 12 mars. I år deltog 27 olika bidrag då Anna Books bidrag i första deltävlingen diskvalificerades och aldrig ersattes.

Gina Dirawi ledde programmet och blev därmed den första kvinnliga programledaren som har lett Melodifestivalen i tre år. Som sidekicks i år hade hon på deltävling 1 Petra Mede med sig, under deltävling 2 skulle Charlotte Perrelli varit med men veckan innan tävlingen ändrades detta och hon fick medverka som gästartist istället. I deltävling 3 var Henrik Shyffert sidekick, deltävling 4 Sarah Dawn Finer och under andra chansen Ola Salo & Peter Jöback. Finalen presenterade Gina sedan tillsammans med William Spetz

Den första deltävlingen som hölls i Göteborg den 6 februari vanns av Robin Bengtsson och Ace Wilder. Samir & Viktor och Albin & Mattias tog sig till andra chansen. Den andra tävlingen var i Malmö den 13 februari där gick  David Lindgren och Wiktoria till Final och Molly Pettersson Hammar och Isa tog platser i andra chansen. Deltävling 3 i Norrköping den 20 februari vanns av Lisa Ajax och Oscar Zia. Platserna till andra chansen gick till SaRaha och Boris René och slutligen deltävling 4 som gick av stapeln den 27 februari i Gävle. Där gick Frans och Molly Sandén till Final. Platserna till andra chansen gick till Dolly Style och Panetoz.

Andra chansen sändes från Halmstad den 5 mars och de fyra bidrag som gick vidare till finalen var Panetoz, Boris René, SaRaha och Samir& Viktor. I finalen ,som hölls i Friends Arena den 12 mars, tävlade slutligen 12 bidrag mot varandra och den som röstades fram för att representera Sverige i Eurovision Song Contest 2016 blev Frans med låten If I Were Sorry. Årets ESC hölls i Stockholm och Sverige tog i år femte plats.