Annorlunda festivaler runt om i världen

En festival behöver inte betyda musikband hela dagarna, leriga campingplatser och dyra biljettpriset. En festival kan i bredare termer kopplas till flera olika händelser: huvudsaken är att det är på en specifik plats och en samlingsplats för många likasinnade. 

Runt om i världen är det alltid något land, någon stad, som har anordnat en festival rikatat mot en viss underhållning, händelse, kultur eller liknande. Planerar du på att backpacka runt jorden, har vi hittat platserna du ska mellanlanda i och när, för att uppleva det bästa världen har att erbjuda. 

HARBIN INTERNATIONAL ICE & SNOW SCULPTURE FESTIVAL

Denna här coola festivalen sker i Kina i januari och februari. I början var det bara kinesiska skulptörer och artister som deltog, men i dagsläget har det blivit en internationell festival och den största isfestivalen i världen. Genom att använda sig av avjoniserat vatten får man fram genomskinliga isblock som artisterna kan karva och såga i. De skapar de sju underverken, abstrakt konst och sina egna versioner. Dessa statyer blir upplysta av tusentals lampor i olika färger, så festivalen är både vacker på dagen och kvällen.

SUNDANCE FILM FESTIVAL

I hjärtat av Utah sker denna filmfestival varje år. Det är en plats för filmskapare och filmälskare från hela världen att samlas och prata om deras favoritkonst. Festivalen är riktad mot självständiga filmskapare. De olika filmskaparna tävlar mot varandra i både kort- och långfilmer som oftast är dokumentärer eller drama.

Festivalen sträcker sig tillbaka till sena 70-talet när Robert Redford och delstatens guvernör bestämde sig att starta festivalen för att locka fler filmskapare till Utah. I början skulle den bara rikta sig mot amerikanska filmer men detta har senare utvecklats till en av de största internationella filmhändelserna.

Årets festival var i januari och nästa års festival förväntas ha ungefär samma datum.

POKERSTARS MARBELLA FESTIVAL

För den som älskar poker finns det så klart en festival tillägnad detta också. PokerStars egna festival är en pokerturnering som går av stapeln i Marbella, Spanien. Det kostar att delta, men man kan även vinna sin plats vid ett pokerbord, plus hotellvistelse genom att spela på PokerStars. Där kan man delta i satellittävlingarna där vinnaren inte bara tar hem potten, utan också får en plats reserverad vid spelborden i Marbella.

Årets upplaga av pokerfestivalen är förbi men håll utkik, den är nämligen återkommande! Den brukar ske under sommarmånaderna.

CARNEVALE DI VENEZIA

Den antika festivalen i Venedig locka tusentals besökare varje år. Det började som en lycklig folkdans på gatan 1162 när Serenissima Repubblica vann över Ulrico di Treven. Festivalen blev officiell under renässansen och pågick fram tills kungen av Österrike förbjöd den 1797 och användningen av masker. Förbudet upphävdes 1979 när man ville ta tillbaka kulturen i Venedig.

En av de vackraste sakerna med festivalen är kläderna och maskerna. Man kan hyra dessa på plats, men de riktigt fina brukar vara lite över budget för en backpacker.

Festivalens datum skiljer sig från år till år. Den startar efter den kristna högtiden påskfastan tar slut, vilket brukar vara fyrtio dagar innan påsk.

UP HELLY AA

En skotskt festival som också tar plats i januari. Den tar plats på Shetlandsöarna och är en hyllning till deras vikingaarv. Det är en festival som kan ta över en hel by med tågande människor utklädd till vikingar och deras fiender. Det sker koordinerade strider som uppvisning och i slutet kastar man brinnande facklor i en replika av ett vikingaskepp. 

Varje år varje en kommitté ut en speciellt person som kallas för "Jarl". Denna person är höjdpunkten av paraden och hyllas såsom han/hon var en Jarl från den epoken. En Jarl är också ansvarig för alla andra i paraden och ska organisera kläder, vad som ska göras och mycket mer.